• Nieuw!!! Het Verrassingspakket, bestel voor 10, 25 of 50 euro, en krijg een mooi pakket thuis!!
  • Ontspanning nodig? Boek een Reiki behandeling bij Angèle. ❤
  • Pakketten lopen vertraging op van 9 t/m 19 augustus ivm vakantieperiode.
  • Zoek op soort steen of product, of scroll lekker door de webshop.
  • Snelle levering! Gratis verzending in NL vanaf € 47,50

Mayo vs Ketchup

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 15:17

De eeuwen oude vraag...
Wat is gezonder, Mayo of Ketchup?

De basis van ketchup is tomaat en een eetlepel is zo'n 15 kcal.
Mayo bestaat uit ei en olie en is zo'n 100 kcal per eetlepel dus we zijn eruit toch?
Ketchup is gezonder.

Maar is dat echt zo?

 

Ketchup zou voor minimaal 70% uit tomaten moeten bestaan, tegenwoordig is een deel van de tomaten vaak vervangen door smaakversterkers en verdikkingsmiddel.
De tomaten die wel in de ketchup zitten zijn ontveld en gezeefd waardoor er geen vezels overblijven en een deel van de vitaminen gaan door het verwerkingsproces verloren. Ketchup bevat wel een ruime hoeveelheid lycopeen (net als echte tomaten).
Lycopeen verkleint de kans op prostaatkanker.
Aan de tomatenpuree wordt azijn , specerijen en vooral veel suiker toegevoegd. Omdat de ketchup dus geen vezels meer bevat laten deze suikers je bloedsuikerspiegel snel stijgen en weer dalen, suikers die omzetten in glucose, (straight to the hips) en snel weer zin in zoet door de snelle daling, als gevolg. En iedereen weet inmiddels wel waarom (geraffineerde) suiker eigenlijk allemaal nog meer slecht is toch?

De antioxidanten die toegevoegd zijn om de ketchup beter te bewaren zijn in principe weer wel goed voor je lijf. Maar ze komen vast niet van biologische blauwe bessen..... ;)

En mayonaise dan?

Mayonaise wordt gemaakt van plantaardige olie (vaak koolzaadolie en die zien we niet als gezonde vetten), eierdooiers (dat zijn dan juist weer wel gezonde vetten), azijn of citroenrasp en mosterd en specerijen. Klaar is kees!
Hartstikke gezond en niets mis mee?
Toch?
Tja.... ook mayonaise moet houdbaar blijven, er mooi uit zien en niet naar rotte eieren ruiken.
Om dit voor elkaar te krijgen wordt er vaak suiker toegevoegd (veel minder dan bij ketchup), verdikkingsmiddel, kleurstof en antioxidanten.
Ook hier zie je, het zijn de toevoegingen die het eten vooral ongezond maken.

Toch is het beter om voor een lepel (goede) vetten te kiezen dan voor een lepel suiker.
Maar wil je je frietje helemaal verantwoord houden (helemaal niet het doel van friet eten maar goed) , maak de mayo lekker zelf en eet de tomaat er maar los bij ;)
En lees voor de grap eens de verpakkingen om te kijken wat er allemaal toegevoegd is?
Want de ene pot of tube is de andere niet.

Btw...mayonaise gemaakt met extra vierge olijfolie bevat  meer gezonde vetten dan met koolzaadolie of zonnebloemolie.

Tip: voeg gezonde vetten als visolie standaard toe aan je dieet.
Ik schreef er eerder een blog over.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.